Bircher Müesli

Bircher Müesli

Smak dzieciństwa, a na dodatek (ponoć) śniadanie idealne i absolutnie zdrowe:

Zdjęcie - Bircher Müesli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bircher Müesli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

płatki owsiane - górskie - filiżanka

gęsty jogurt naturalny - 2-3 filiżanki

mleko 1 filiżanka

jabłko tarte

miód

orzechy - niekoniecznie

rodzynki - niekoniecznie

Płatki zalałam mlekiem, wymieszałam i odstawiłam na 30 minut. W wersji ortodoksyjnej namacza się płatki całą noc w mleku i jogurcie.

Do namoczonych płatków dodałam jogurtu i dokładnie wymieszałam. Dodałam startego jabłka i do smaku orzechów oraz rodzynek. Wymieszałam. Gdyby było za mało słodkie/smaczne można polać miodem. Zamiast jabłka można też użyć twardej gruszki, albo dać pół no pół.

A zamiast mleka można użyć soku z jabłek.

Smacznego.

Kategorie przepisów