Bigos po alzacku

Bigos po alzacku

Danie z książeczki "Polubić kapustę" (cóż za romantyczny tytuł ;))

Jak dla mnie, typowe danie z kuchni niemieckiej - co prawda, nie znam się szczególnie na kuchni niemieckiej, ale tak ją sobie wyobrażam. Czasami mam ochotę na takie klimaty, a tak szczególnie, to miałam ochotę na kiszoną kapustę w jakiś nietypowy sposób.

Składniki:

50 dag kapusty kiszonej

50 dag białej kiełbasy

cebula

szklanka jasnego piwa

pieprz, sól, oliwa

Cebulę pokrój w plastry. Kiełbasę ponacinaj, ułóż w naczyniu do zapiekania wysmarowanym oliwą, obłóż cebulą, podlej piwem. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.

Kapustę smaż na oliwie, aż będzie miękka. Możesz też podlać ją piwem. W przepisie nic nie ma o przyprawach - myślę, że to zależy od kapusty - ja swoją doprawiłam majerankiem.

Kiedy kiełbasa będzie już rumiana, wyjmij naczynie z piekarnika i dołóż kapustę.

Zapiekaj jeszcze przez 10 minut.

Podawaj z ziemniakami i piwem.

Kategorie przepisów