Biała kiełbaska z suszonymi pomidorami w białym winie

Biała kiełbaska z suszonymi pomidorami w białym winie
Mam w zwyczaju słuchać, w weekendy albo późnym wieczorem, oczywiście jednym uchem programów kulinarnych. Jednym uchem, bo drugie zajęte jest przez niekończące się pytania Bartka. Ale nawet to jedno ucho wyłapie czasem coś ciekawego. Zawsze mam pod ręką kartkę i długopis, ołówek czy kredkę i zapisuję to co udało mi się usłyszeć i zapamiętać. Ostatnio moją uwagę przykuł Rick Stein i włoskie surowe kiełbaski na metry.

Biała kiełbaska z suszonymi pomidorami w białym winie
  • 6 surowych białych kiełbasek
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 5-6 suszonych pomidorków z oliwy
  • ok 2/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • tymianek
  • płatki chilli
  • olej
Zdjęcie - biała kiełbaska z suszonymi pomidorami w białym winie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiNa sporej patelni rozgrzać olej. Cebulę posiekać w kostkę, czosnek w cienkie plasterki i wrzucić na patelnię. Kiedy cebula zmięknie włożyć surowe kiełbaski. Posypać tymiankiem i płatkami chilli. Dusić trochę - aż kiełbaska zbieleje troszkę. Podlać połową wina. Po około 10 minutach dorzucić pokrojone na kawałki suszone pomidory. Kilka razy przekręcałam kiełbaski, a następnie wstawiłam do piekarnika na 20 minut w 200 stopni podlewając resztą wina. Mniamuśne!

Kategorie przepisów