Biała kiełbasa zapiekana w sosie miodowo-musztardowym

Biała kiełbasa zapiekana w sosie miodowo-musztardowym

Zostało mi po świętach trochę białej kiełbasy, którą zamroziłam, ale w końcu postanowiłam wykorzystać ją na łatwy i szybki obiad. Nie miałam za bardzo czasu i pomysłu, więc przygotowałam coś co wiedziałam, że posmakuje mojemu mięsożernemu ukochanemu. Takim też sposobem powstała biała kiełbasa zapiekana w sosie miodowo-musztardowym na cebulce. Ekstra łatwa w przygotowaniu, a zapewniam że rodzina zapieje z zachwytu. Wiadomo, wszystko co w sosie miodowo-musztardowym musi być pyszne! ? Podałam ją z zielonymi warzywami duszonymi w maśle i wyszło ekstra. Można użyć też każdej innej kiełbasy, którą mamy akurat w lodówce i też wyjdzie pysznie. Zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Biała kiełbasa zapiekana w sosie miodowo-musztardowym / Honey-mustard baked sausages - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Biała kiełbasa zapiekana w sosie miodowo-musztardowym

(5 porcji)

Składniki:

  • 5 kawałków białej kiełbasy
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 2 łyżeczki musztardy miodowej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła, rozpuszczonego
  • 2-3 cebule, białe lub czerwone, pokrojone w plasterki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

Przygotowanie:

  1. Włóż kiełbasę do wrzącej wody i zostaw na 5 minut (nie gotuj). Po wyjęciu kiełbasy ponacinaj je z jednej strony. Pomiń krok z parzeniem jeśli używasz klasycznej kiełbasy.
  2. W miseczce wymieszaj musztardy, miód, masło i kmin rzymski.
  3. Natłuść naczynie do zapiekania olejem i wyłóż na spód cebule, na niej ułóż kiełbaski i polej całość przygotowanym sosem.
  4. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200 oC przez 40 minut.

Smacznego!

Zdjęcie - Biała kiełbasa zapiekana w sosie miodowo-musztardowym / Honey-mustard baked sausages - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Honey-mustard baked sausages

(5 servings)

Ingredients:

  • 5 pieces of raw sausage
  • 1 tablespoon of Dijon mustard
  • 2 teaspoons of honey mustard
  • 1 tablespoon of honey
  • 1 tbsp butter, melted
  • 2-3 onions, white or red, peleed and sliced
  • 1/2 teaspoon ground cumin

Preparation:

  1. Place sausage into the boiling water and leave for 5 minutes (do not boil). Remove and score on the one side.
  2. In the small bowl mix mustards, honey, butter and cumin.
  3. Grease baking dish and scatter onions on the bottom, next place sausages on top and pour over prepared sauce.
  4. Bake in the preheated to 200 oC oven for 40 minutes and serve.

Enjoy!

Zdjęcie - Biała kiełbasa zapiekana w sosie miodowo-musztardowym / Honey-mustard baked sausages - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów