Bezglutenowe podpłomyki

Bezglutenowe podpłomyki
Zdjęcie - Bezglutenowe podpłomyki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Często robię podpłomyki, bo przygotowuje się je niesamowicie szybko i są fajną alternatywą dla chleba. Stwarzają możliwość przygotowywania szybkich przekąsek i są świetnym dodatkiem do obiadów. Kombinowałam nawet z mąką żytnią, czy z płatkami owsianymi. Brakowało na blogu wersji bezglutenowej. A prośby o przepis na bezglutenowe podpłomyki pojawiały się od czytelników już od jakiegoś czasu. W końcu udało mi się opracować odpowiednią recepturę :) Bezglutenowe mąki możecie ze sobą połączyć jak Wam pasuje, trzeba się tylko trzymać podanych proporcji. Ja wybrałam mąkę kukurydzianą, mąkę jaglaną i mąkę gryczaną. Do tego, aby podpłomyki nie były suche i zbite (co niestety się przy bezglutenowych eksperymentach zdarza), do ciasta dałam jeszcze siemię lniane. Ciasto po wyrobieniu będzie plastyczne (zerknijcie na zdjęcie), będzie jednak wymagało jeszcze podsypywania mąką przy formowaniu i wałkowaniu. Jeśli o tym nie zapomnicie i będziecie cierpliwi, to podpłomyki Wam na pewno wyjdą :) Zdjęcie - Bezglutenowe podpłomyki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bezglutenowe podpłomyki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bezglutenowe podpłomyki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bezglutenowe podpłomyki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Bezglutenowe podpłomyki Autor: Tosia Czas przygotowania: 35 min Czas pieczenia: 25 min Calkowity czas: 1 godz Porcje: 4-6 Składniki
  • 250 g mąk bezglutenowych (u mnie jaglana, kukurydziana i gryczana) + 50 g do podsypania
  • 30 g siemienia lnianego w ziarnach
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 200 ml letniej wody
  • łyżeczka oliwy lub oleju roślinnego
Instrukcja
  1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy siemię lniane, olej i sól. Wlewamy letnią wodę i mieszamy składniki ciasta jedynie do połączenia. Zostawiamy pod przykryciem na 15 minut.
  2. Blat wysypujemy mąką bezglutenową, przekładamy na środek ciasto i dzielimy na 4 lub 6 części. Każdą z nich krótko wyrabiamy podsypując mąką, tak by się nie kleiło.
  3. Pergamin oprószamy mąką, kładziemy na środku kulkę ciasta, znów posypujemy mąką, przykładamy drugą część pergaminu i cienko wałkujemy.
  4. Tak przygotowany podpłomyki wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, smażymy po ok. 3 minuty z każdej strony.
  5. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Kategorie przepisów