Bezglutenowe cynamonowe drożdżówki "sticky buns"

Bezglutenowe cynamonowe drożdżówki "sticky buns"

Mąż mój bardzo lubi cynamonowe zwijane drożdżówki. Niestety odkąd jest na diecie bezglutenowej, może sobie na nie jedynie popatrzeć. Dlatego też postanowiłam wypróbować przepis Felluni na bułeczki zwane Sticky buns. Do tego celu wykorzystałam mieszankę mąki, którą zrobiłam do pizzy bezglutenowej, a ponieważ zabrakło mi trochę do 200g, dodałam jeszcze trochę mąki kukurydzianej i skrobii z tapioki.

Zdjęcie - Bezglutenowe cynamonowe drożdżówki "sticky buns"  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bezglutenowe ciasto drożdżowe przypomina raczej krucho-drożdżowe, nie jest puszyste jak pszenne. Mimo to ciasteczka wyszły bardzo dobre:) Nazywają się "klejące", ponieważ kładzie się je na warstwie cukru, miodu i dodatków (np. orzeszków, płatków migdałowych), która przy pieczeniu staje się słodką glazurą. Potem bułeczki wyciąga się do góry nogami i glazura jest na wierzchu :)

Zdjęcie - Bezglutenowe cynamonowe drożdżówki "sticky buns"  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis na ciasto (jak u Felluni z minimalnymi zmianami, piekłam w 20cm tortownicy):

  • 200g mąki bezglutenowej (dałam mieszankę jak na pizzę, miałam już w niej sól)
  • 100ml mleka
  • 40g cukru
  • 45ml oleju
  • 1 żółtko
  • 7g drożdży świeżych

Wszystkie składniki wymieszać, wyrabiać kilka minut, zostawić w misce do wyrośnięcia (ciasto niewiele zwiększa swoją objętość w porównaniu do pszennego, zostawiłam na ok. 1h).

Nadzienie:

  • 30g cukru trzcinowego demerara
  • 1.5 łyżeczki cynamonu (lub ile kto lubi)

Glazura:

  • 30g masła
  • 40g cukru trzcinowego demerara (dałam mniej, może połowę)
  • 2 łyżki miodu (dałam łyżeczkę)
  • płatki migdałowe

Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 0.5cm. Najlepiej użyć matę silikonową, wygodniej się też je potem zwija. Wałkować można używając folii, posmarowanego olejem wałka lub po prostu rozsmarować łyżką lub palcami. Na cieście wysypać nadzienie. Zwinąć ciasto w roladę podnosząc jeden z boków maty silikonowej i ciągnąć w kierunku przeciwległego boku. Następnie przygotować formę - rozsmarować masło, posypać cukrem, polać miodem i wysypać płatki migdałowe lub posiekane orzechy.  Roladę pokroić na kawałki (8-10) i układać w formie. Zostawić do wyrośnięcia (moje niewiele urosło).  Piec w 180°C przez ok. 20 minut. Zaraz po upieczeniu formę nakryć talerzem i odwrócić, aby ciastka wypadły na talerz (uwaga na gorącą glazurę). Podawać lekko przestudzone.

Zdjęcie - Bezglutenowe cynamonowe drożdżówki "sticky buns"  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów