Bezglutenowe ciasto jogurtowe z rabarbarem

Bezglutenowe ciasto jogurtowe z rabarbarem

W końcu wzięłam od Mamy przepis na tytułowe ciasto. Mama znalazła je w internecie, ale nie pamiętała gdzie, więc poszukałam i znalazłam. Oryginał znajduje się w serwisie eDziecko. Ja troszkę go zmodyfikowałam, dając więcej jogurtu i mniej masła, chociaż nie napisano ile ta kostka waży. Podmieniłam również część proszku na sodę, która, jak gdzieś wyczytałam, reaguje z płynami kwaśnymi i lepiej spulchnia ciasto.

Zdjęcie - Bezglutenowe ciasto jogurtowe z rabarbarem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Placek jest wilgotny, opada lekko po upieczeniu, ale nie jest zbity. Mąka kukurydziana i skrobia ziemniaczana z powodzeniem zastępują mąkę pszenną (są również tańsze niż gotowe mieszanki). Polecam je do ciast, w ogóle nie czuć różnicy. Moja Mama idzie po najmniejszej linii oporu i efekt jest bardzo dobry :)

Przepis (blacha 21x25cm):

  • 4 jaja (osobno białka i żółtka)
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 200g masła
  • 400g jogurtu naturalnego bez cukru
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka skrobii ziemniaczanej
  • 2.5 łyżeczki proszku do pieczenia bg
  • 0.5 łyżeczki sody1
  • szczypta soli
  • owoc (u mnie ok. 300g rabarbaru)

Utrzeć masło z żółtkami i połową cukru, dodać jogurt i wymieszać. Osobno wymieszać mąkę, skrobię, proszek oraz sodę. Dodawać porcjami do masy jogurtowej, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Ubić białka z solą i resztą cukru. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem lub posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą (bg). Na wierzch wysypać równo owoce. Piec w 170-180°C przez 40-45 minut (do suchego patyczka).

1 Następnym razem zmienię proporcje zwiększając ilość sody. Spróbuję również z mniejszą ilością masła.

Kategorie przepisów