Bezglutenowe brownie z kaszy jaglanej

Bezglutenowe brownie z kaszy jaglanej

Zdjęcie - Bezglutenowe brownie z kaszy jaglanej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pyszne ciasto bez dodatku mąki. Orzechowy, chrupiący wierzch przyjemnie współgra z kremowo- czekoladowym jaglanym spodem.

Zdjęcie - Bezglutenowe brownie z kaszy jaglanej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
/ trochę zmieniony przepis podaję za Dorotą/

- 125 g szklanki kaszy jaglanej - 250 ml wrzącej wody (do ugotowania kaszy) - 150 g śmietany 36% - 160 g cukru - 50 ml oleju - 45 g kakao - 3 jajka - szczypta soli - 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

dodatkowo: - 70 g mieszanki orzechów (u mnie laskowe, migdały i orzechy włoskie)


Do garnuszka z wrzącą wodą wsypać kaszę, dodać sól. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc palnika i gotować, na małym ogniu, przez około 15 minut, do miękkości lub do momentu, gdy cała woda odparuje. Przestudzić. Wszystkie pozostałe składniki na brownie przełożyć do naczynia, dodać ugotowaną kaszę i zmiksować blenderem (można również malakserem) do połączenia się składników. Płaską formę do brownies o wymiarach 16 x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, na wierzch ułożyć orzechy.

Zdjęcie - Bezglutenowe brownie z kaszy jaglanej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Podawać pokrojone na kwadraty. Smacznego!



Zdjęcie - Bezglutenowe brownie z kaszy jaglanej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
______________________________♥____________________________

Kategorie przepisów