Ciastkożercy, Ciastkożercy
https://www.ciastkozercy.pl
https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/sernik-z-brzoskwiniami/6

Sernik z brzoskwiniami

Zdjęcie - Sernik z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś klasyka klasyki wśród ciast: sernik z brzoskwiniami! :) Na kruchym spodzie, z prawdziwą wanilią i skórką cytrynową, przykryty kruszonką. Pycha! Idealna propozycja na zbliżajace się święta. Sernik piekłam w dużej tortownicy o średnicy 26 cm, masy serowej jest jednak tak dużo, że spokojnie starczy Wam na sporą prostokątną blachę.

Składniki na spód i kruszonkę:

2 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła
1 jajko
2-3 łyżki śmietany (ja dałam ok. 50 ml kremówki)

Składniki na masę serową:

1 kg sera na sernik (użyłam drobno mielonego twarogu w kostce)
0,5 szklanki oleju
4 jajka
150 ml kremówki
1 szklanka cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 łyżka mąki ziemnniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
skórka cytrynowa lub aromat
2 łyżki soku z cytryny
1 laska wanilii lub aromat

+ brzoskwinie z puszki (u mnie zmieściło się 3/4 puszki, na dużej prostokątnej blaszce można poukładać wszystkie)

Zaczynamy od przygotowania prostego kruchego ciasta. Będzie potrzebne na spód i do starcia na wierzch ciasta jako kruszonka.

Zdjęcie - Sernik z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zagniatamy razem wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt suche można dodać trochę śmietany, jeśli zbyt mokre nieco mąki.

Zdjęcie - Sernik z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gotowe ciasto dzielimy na dwie części: mniejszą i większą. Większą część rozwałkowujemy między dwoma kawałkami papieru do pieczenia (dzięki temu nie będzie trzeba dodatkowo podsypywać go mąką) i wykładamy nią dno tortownicy lub blaszki. Mniejszą część wkładamy do zamrażarki.

Zdjęcie - Sernik z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego dobrze jest wyciągnąć ser i jajka z lodówki nieco wcześniej.

Zdjęcie - Sernik z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno w mikserze z połową ilości cukru. Ubitą pianę odstawiamy na później.

Zdjęcie - Sernik z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ocieramy skórkę z cytryny, wyciągamy pesteczki z laski wanilii. Lub wyciągamy z szafki aromaty cukiernicze ;)

Zdjęcie - Sernik z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mieszamy razem mąkę pszenną, ziemniaczaną i budyń.

Zdjęcie - Sernik z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W mikserze lub robocie kuchennym ucieramy razem wszystkie składniki na sernik z wyjątkiem ubitych białek. Jeśli korzystacie z sera w kostki można go w pierszej kolejności nieco rozdrobnić.

Zdjęcie - Sernik z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na sernik miksujemy na niskich obrotach, aż do uzyskania gładkiej jednolitej masy.

Zdjęcie - Sernik z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do utartej masy dodajemy połowę ubitej piany z białek i mieszamy szpatułką.

Zdjęcie - Sernik z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Na wierzchu układamy pokrojone na kawałki brzoskwinie, można je trochę docisnąć, żeby nie wystawały poza powierzchnię masy serowej.

Zdjęcie - Sernik z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na wierzchu rozsmarowujemy resztę piany z białek. Ścieramy na tarce resztę kruchego ciasta, które do tej pory chłodziło się w zamrażarce. Pieczemy na dolnym poziomie piekarnika w temperaturze 170 stopni – sernik w tortownicy będzie potrzebował ok. 1 godziny i 10 minut, sernik na dużej blaszce ok. 1 h. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik do całkowitego wystudzenia.

Zdjęcie - Sernik z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gotowy sernik podajemy posypany cukrem pudrem.

Zdjęcie - Sernik z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Najłatwiej go pokroić, kiedy jest dobrze schłodzony. W lodówce można go przechowywać ok. 4 dni.

Zdjęcie - Sernik z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

ciastkożercy.pl