Baladynka, Na słodko lub wytrawnie
http://slodkoiwytrawnie.blogspot.com
https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/ciasto-jak-3-bit

Ciasto jak 3 BIT

Po prostu pycha! Najlepsze ciasto z kremem jakie dotychczas robiłam. Nie wymaga pieczenia i jest bardzo łatwe do wykonania. Polecam.  Należy zacząć przygotowywać ciasto dzień przed podaniem. Przepis pochodzi z tej strony. Należy przygotować blachę o wymiarach 25 x 34.
Zdjęcie - Ciasto jak 3 BIT - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

7 paczek ( 100ng) herbatników petit beurre

1,5 puszki ( 600g) kajmaku

Składniki na masę budyniową:

¾ szklanki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

3 szklanki mleka

4 łyżki mąki pszennej

5 łyżek mąki ziemniaczanej

125 masła lub margaryny

4 jajka

Składniki na bitą śmietanę

: 600 ml śmietany kremówki 36 %

1 czubata łyżka cukru pudru

Dodatkowo: 100 g czekolady gorzkiej


Zdjęcie - Ciasto jak 3 BIT - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Sposób wykonania:

Dno blachy o wymiarach 25 x 35 wyłożyć ciasno herbatnikami. Kajmak przełożyć do garnuszka i podgrzewać przez 3 -4 minuty na małym ogniu cały czas mieszając i po zdjęciu z ognia całość rozsmarować na herbatnikach. Na masę kajmakową położyć drugą warstwę herbatników. Przygotować budyń: 2 szklanki mleka zagotować z masłem i cukrami. 1 szklankę mleka zmiksować z jajkami, mąką pszenną i ziemniaczaną i wlać stopniowo do gotującego się mleka. Gotować ok 2 minut cały czas energicznie mieszając. Gorący budyń wyłożyć na herbatniki, wyrównać i przykryć kolejną warstwą herbatników. Całą blachę zawinąć w folię i gdy się wystudzi wstawić na całą noc do lodówki, żeby herbatniki zmiękły. Na drugi dzień przygotować kremówkę. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, bod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru. Ubitą śmietanę rozsmarować równo na herbatnikach, na wierzch zetrzeć na tarce czekoladę. Ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego :-)