Agatajot, Kuchnia Agaty
http://kuchniaagaty.pl
https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/brazylijskie-buleczki-kokosowe

Brazylijskie bułeczki kokosowe

Nie wiem, jak to możliwe, ale mimo ogromnych ilości zjedzonych w czasie Świąt słodyczy wcale nie mam dość, a nawet- chcę więcej! Dziś śniadaniowo-przekąskowa propozycja pachnąca już na odległość tropikami. Małe, słodkie bułeczki pełne kokosowego nadzienia. Jeszcze ciepłe smakują zupełnie jak klasyczne kokosanki. Po ostudzeniu mogą z powodzeniem być podstawą lekkiego podwieczorku. Superłatwa do zrobienia brazylijska klasyka.

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Brazylijskie bułeczki kokosowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Brazylijskie bułeczki kokosowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Brazylijskie bułeczki kokosowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Brazylijskie bułeczki kokosowe

Agata, 13 stycznia 2011

Zdjęcie - Brazylijskie bułeczki kokosowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • ciasto
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • cukier - 1/3 szklanki
  • masło - 30 g
  • mleko - 1/2 szklanki
  • drożdże instant - 2 łyżeczki
  • jajko - 1 szt plus do posmarowania wierzchu
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • nadzienie
  • cukier - 2 łyżki
  • wiórki kokosowe - 3/4 szklanki
  • mleko - 1/4 szklanki
Sposób przygotowania

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto (ręcznie potrwa to ok. 8 minut, 5-w mikserze z hakiem do wyrabiania). Odstawić je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.1-2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość. Na małej patelni podgrzać (przez ok. 2 minuty) składniki farszu, do czasu gdy cukier się rozpuści, a wiórki zaabsorbują mleko. Farsz ostudzić.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm, pokryć równomiernie kokosową masą, zrolować. Podzielić na ok. 12 części, ułożyć je w nasmarowanej masłem foremce do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. Posmarować rozbełtanym jajkiem, piec do zezłocenia (15-20 minut) w temp. 200 oC.