Betlejemskie

Betlejemskie
Zdjęcie - Betlejemskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasteczka bardzo kruche. Słodkie dzięki lekkiej piance. Orzechowa posypka wieńczy całość. Mimo swojej świątecznej nazwy, nadają się do podjadania przez cały rok.

Zdjęcie - Betlejemskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 25 dag masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietanki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Schłodzić w lodówce [około godziny].

Pianka:
  • 2 białka
  • 1 szklanka cukru kryształu
Ubić białka z cukrem na pianę.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wykrawać foremką ciasteczka, wierzch każdego posmarować pianką, posypać orzechami, posypką lub wiórkami kokosowymi i upiec.
*u mnie posypane kawałkami orzechów laskowych*pieką się stosunkowo długo. u mnie 50 minut (ale ja mam naprawdę kiepski piekarniki). myślę, że wystarczy im 20-30 minut w "normalnych" warunkach
*przepis z książki "100 nowych ciast. Przepisy siostry Anastazji"

Zdjęcie - Betlejemskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów