Batony musli z bananem

Batony musli z bananem
Droga tego przepisu na bloga nie była łatwa. I nie chodzi tu o skomplikowany sposób przygotowania, czy trudno dostępne składniki. Nic z tych rzeczy! Przepis jest łatwy jak mało co, a większość składników zwykle zalega gdzieś w kuchennych szafkach. Chodzi o to, że batony te są tak pyszne, że znikają w oka mgnieniu i po przygotowaniu pierwszej porcji nie zdążyłam ich sfotografować. Przy drugiej próbie też łatwo nie było. Poza tym że pyszne, batony są super zdrowe. Przygotowane bez grama cukru i mąki, za to z dużą ilością płatków owsianych, nasion i suszonych owoców. Doskonale sprawdzą się jako drugie śniadanie lub słodka przekąska do pracy lub szkoły.

Zdjęcie - Batony musli z bananem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
200 g płatków owsianych
20 g otrębów pszennych
30 g migdałów
50 g rodzynek
20 g jagód goji
50 g suszonych śliwek
50 g nasion słonecznika


2 banany
2 łyżki miodu lub syropu klonowego
200 ml mleka
1 jajko
50 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie: Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Banany obieramy, rozgniatamy widelcem i mieszamy z musli. Miód mieszamy z mlekiem i jajkiem, po czym dodajemy do mieszanki musli z bananem. Mieszamy wszystko dokładnie i zostawiamy na około 30 minut. Po tym czasie przekładamy masę do formy ( o wymiarach około 20x25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie dociskamy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut. Po wystudzeniu kroimy w kształt batonów i polewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.
Zdjęcie - Batony musli z bananem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Batony musli z bananem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Batony musli z bananem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Batony musli z bananem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów