Bataty ze szczypiorkiem

Bataty ze szczypiorkiem

Słoneczko dziś pięknie świeci, więc pora na słoneczne danie. Spotykam się często z pytaniem, co z robić z batatów i widzę zdziwienie na twarzach, gdy mówię, że to samo w zasadzie, co z naszymi ziemniakami. Obawa przed ich słodyczą wręcz paraliżuje. Blogerki kulinarne z chęcią proponują z nich frytki, a one naprawdę lubią wiele dodatków, w postaci przypraw, ziół, ryb i mięs. Doskonale odnajdują się też w gulaszach i zupach.

Zdjęcie - bataty ze szczypiorkiem - kulinarny Eksperyment Sobotni - przepisy ... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

pieczone bataty ze szczypiorem

  • 1 kg batatów,
  • 1 pęczek szczypioru z cebulkami,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 0,5 cytryny,
  • 1,5 cm imbiru,
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,
  • sól, pieprz

Obrane bataty pokrój w dużą kostkę. Skrop 2 łyżkami oleju i upiecz w naczyniu żaroodpornym. Cebulki odetnij od szczypioru i pokrój w plasterki, zeszklij je na pozostałym oleju i posyp kurkumą. Zostaw do przestudzenia. Natkę bardzo drobno posiekaj, szczypior pokrój, z cytryny wyciśnij sok, imbir zetrzyj na tarce. Zalej tą mieszanką cebulę. Upieczone bataty wymieszaj z cebulą i zieleniną. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw na chwilę, by przeszły się smaki. Podawaj ciepłe jako dodatek do mięsa lub ryby.

Kategorie przepisów