Barszcz ukrański na zakwasie

Barszcz ukrański na zakwasie
Zdjęcie - Barszcz ukrański na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Barszcz ukraiński jest pyszny, pożywny i zdrowy. Idealna rozgrzewająca zupa na jesienno-zimowe chłody. Przygotowany ze świeżych pokrojonych w kostkę buraczków i ziemniaków z dodatkiem kapusty włoskiej i białej fasolki. To solidna porcja warzyw.
Barszcz zakwasiłam zakwasem z buraków, a to dodatkowo podnosi jego walory, nie tylko smakowe, ale przede wszystkim zdrowotne.
W zależności od upodobań barszcz można przygotować w wersji wegeteriańskiej lub na wywarze mięsnym. Ja wykorzystałam wywar z gotowania wędzonki.
Barszcz odgrzewany, na drugi dzień jest jeszcze smaczniejszy.
Zapraszam do przepisu!

Składniki:
2 duże buraki
Zdjęcie - Barszcz ukrański na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera i pora
1 cebula
3-4 ziemniaki
1/8 kapusty włoskiej
1 puszka białej fasolki
1,5 litra bulionu
1 szklanka zakwasu z buraków (z tego przepisu), ocet lub sok z cytryny
2 listki laurowe, 5 kulek ziela angielskiego
sól, pieprz
1 łyżka masła ghee
2 łyżki koncentratu pomidorowego

Wykonanie:
  • obraną, pokrojoną cebulę zeszklić na tłuszczu w garnku, w którym gotujesz zupę
  • w międzyczasie obrać buraki, marchew, pietruszkę i seler i pokroić w kostę. Dorzucić do cebuli i podsmażyć razem. Dodać listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, następnie zalać bulionem i zagotować
  • w międzyczasie obrać i pokroić w kostkę ziemniaki, następnie poszatkować kapustę. Dołożyć do barszczu. Gotować do miękkości, około 30 minut
  • na koniec dodać fasolkę z puszki wraz z zalewą (zwróć uwagę, by w składzie była tylko fasola i woda), koncentrat pomidorowy i odczekać, by zupa się zagotowała. Na sam koniec wlać zakwas z buraków. Zupę zagrzać, ale pilnować, by barszczu już nie zagotować, bo zupa straci kolor
  • podawać wg uznania ze śmietaną i suto posypaną zieleniną
SMACZNEGO !

Zdjęcie - Barszcz ukrański na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Kategorie przepisów