Barszcz ukraiński Neli

Barszcz ukraiński Neli

Barszcz dla strudzonych podróżnych ;-)

Zdjęcie - Barszcz ukraiński Neli  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Barszcz ukraiński Neli  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Barszcz ukraiński Neli  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po odwiedzeniu różnych zakamarków malowniczego miasteczka, po wyprawie na ryby nad pobliskie jezioro i po zebraniu grzybów w niedalekich lasach powrót do domu. A w nim, na stole, rozgrzewające i sycące danie: 

Barszcz ukraiński (przepis Neli Rubinstein)

Zdjęcie - Barszcz ukraiński Neli  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

1/2 kg łopatki wieprzowej

1/2 kg żeberek

4 duże nieobrane buraki, ugotowane

2 obrane cebule

2 obrane marchewki

1 obrana pietruszka

2 listki bobkowe

10 ziaren pieprzu

1/2 główki kapusty

puszka pomidorów bez skórki

sok z połowy cytryny

+ ugotowane ziemniaki

Mięso obsmażam na rozgrzanym oleju. Ugotowane buraki obieram i drobno kroję. Wkładam do dużego garnka mięso, pokrojone buraki, marchewki, pietruszkę, cebule. Dodaję pieprz i listki bobkowe. Zalewam 7 szklankami zimnej wody i gotuję od zawrzenia, pod przykryciem, przez ok. półtorej godziny.

W osobnym garnku w osolonej wodzie gotuję ziemniaki.

A jeszcze w jednym dużym garnku podgrzewam wodę. Gdy zawrze, to wrzucam do niej posiekaną kapustę i gotuję ją przez ok. pięć minut. Kapustę po tym czasie odcedzam. Z garnka z zupą wyławiam marchewki, cebule, pietruszkę i mięso. Za to wsypuję do niego odcedzoną kapustę oraz dodaję pomidory i zupę solę. Gotuję ją jeszcze przez ok. pół godziny.

Na samym końcu wyciskam sok z cytryny.

Barszcz podaję z kawałkami pokrojonego mięsa. Zupę można jeszcze zabielić śmietaną.

* źródło - "Kuchnia Neli" wyd. Muza SA

Kategorie przepisów