Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

Wiejska kuchnia

 

Pod świetlikiem w osmolonej sadzą wiejskiej  kuchni

leżała odsunięta na bok cebula i marchew.

 

Dziecko, które przed chwilą wróciło do domu, znów wyszło się bawić.

Przyleciała ćma i zatoczyła krąg wokół żarówki.

 

W garnku kipiał wrzątek.

Ogień w palenisku migotał czerwienią.

 

Gościńcem pogrążonym w wieczornym mroku

przeszedł, ciągnąc swój stragan, sprzedawca jabłek z Shinonoi.

 

Ktoś woła.

Ktoś kogoś przywołuje.

(...)

 

(Tsumura Nobuo)

Jesień, mam ochotę na poezję....

A na obiad czerwona zupa, ciepła, gęsta, krzepiąca. Od Notme. Jej barszcz wzbogaciłam czosnkiem i balsamico, obowiązkową obecnością sosu sojowego, bo nie potrafię się bez tych dodatków obejść. ;-) Objeść. ;-)))

Zdjęcie - Barszcz ukraiński  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Barszcz ukraiński

 

4 średnie ziemniaki

4 średnie buraki

2 marchewki

duża cebula

50 g białej fasoli

1/4 część małej białej kapusty

3 łodygi selera

sok z połowy cytryny

kilka gałazek kopru

kostka rosołowa

suszony tymianek

sól, pieprz

balsamico

sos sojowy japoński

1-2 ząbki czosnku

 

Fasolę namoczyłam dzień wcześniej. Potem ugotowałam w wodzie z kostką warzywną, aż fasola zmiękła.

 

Obrane ziemniaki pokroiłam w kostkę, marchew w słupki, seler na małe kawałeczki, kapustę poszatkowałam, cebulę pokroiłam w kostkę. I pokrojoną cebulę podsmażylam na łyżce oleju.

 

Do fasoli wrzuciłam kolejno: ziemniaki, marchewki, kapustę, seler, podsmażoną cebulę.

 

Obrałam buraki i starłam na tarce. Dorzuciłam do gotującej się zupy.

 

Zmiażdżyłam czosnek i dodałam do zupy wraz z suszonym tymiankiem, solą, pieprzem, octem balsamicznym, sosem sojowym.

 

Gotowałam na wolnym ogniu jeszcze przez jakieś 10-15 minut.

 

Na talerzu posypałam świeżym koprem.

 

P.S. Można zabielić śmietaną.

* źródło - blog Notme

Zdjęcie - Barszcz ukraiński  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Barszcz ukraiński  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów