Barszcz czerwony (wigilijny)

Barszcz czerwony (wigilijny)

Bardzo lubię taki barszcz, długo kombinowałem żeby taki wyszedł no i jest :) jest słodko kwaśny z nuta grzybów i goździków

Zdjęcie - Barszcz czerwony (wigilijny) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki:
  • 3 kg buraków obranych i pokrojonych w kostkę
  • 2,5-3l wody (w zależności jak intensywne mamy buraki)
  • garść suszonych grzybów (12g)
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • sok z jednej cytryny
  • 1-2 łyżki octu
  • 3 – 4 łyżki cukru
  • 6 goździków (można je wbić w jabłka)
  • 2 jabłka pokrojone w ćwiartki
  • sól i pieprz

Buraki, grzybki, ziele i liście laurowe, goździki oraz jabłka zalać wodą, dodać ocet (wtedy buraki nie będą zmieniać koloru), gotować aż buraki zmiękną, uzupełnić odparowaną wodę. Wyjąć buraki i jabłka, dodać sok z cytryny. Doprawić solą, pieprzem i cukrem, ewentualnie dodać koncentrat barszczu czerwonego (aczkolwiek barszcz z takiej ilości buraków wychodzi naprawdę intensywny) zagotować.

Zdjęcie - Barszcz czerwony (wigilijny) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Podobne wpisy Barszcz czerwony (wigilijny)Zdjęcie - Barszcz czerwony (wigilijny) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Buraki na ciepło

Zdjęcie - Barszcz czerwony (wigilijny) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Buraki marynowane

Zdjęcie - Barszcz czerwony (wigilijny) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Barszcz ukraiński

Zdjęcie - Barszcz czerwony (wigilijny) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Buraki z papryką

Kategorie przepisów