Bananowiec z limoncello

Bananowiec z limoncello

Co za smak i delikatnosc ciasta ,polecam ,zwlaszcza,ze robi sie je naprawde bardzo szybko.

Mialam dzis niewiele czasu na zrobienie czegos slodkiego,jest b. goraco,spieszylam sie na plaze i tak mozna powiedziec !przy okazji " wyszlo wspaniale ciasteczko,przy czym dodatek "limoncello",wspaniale podkresla jego charakter i smak .

Zapraszam!

Zdjęcie - Bananowiec z limoncello - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bananowiec z limoncello - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bananowiec z limoncello

.2 szklanki maki pszennej

.1/2 szklanki mleka

.1/2 szklanki oleju roslinnego

.1/2 szklanki limoncello

.1/2 szklanki cukru

.1 jajko

.1 lyzeczka proszku do pieczenia

.1 lyzeczka sody oczyszczonej

.otarta skorka z cytryny

.3 banany

 

Wykonanie

Foremke podluzna smarujemy maslem i pudrujemy maka.

Piekarnik nagrzewamy do 180stC.

Make przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia,dodajemy cukier.

Do innej miseczki wbijamy cale jajko,dodajemy mleko,olej,limoncello i dokladnie mieszamy,potem przelewamy kompost do miski z maka,mieszamy na koniec dodajemy otarta skorke z cytryny.

Banany obieramy ze skorki i za pomoca widelca rozgniatamy ale tak nie do konca,dodajemy do ciasta ,mieszamy i przelewamy wszystko do przygotowanej formy.

Pieczemy przez 45 min,potem studzimy i przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Kategorie przepisów