Banana turon - banany smażone w papierze ryżowym. Z sosem karmelowym

Banana turon - banany smażone w papierze ryżowym. Z sosem karmelowym
Zdjęcie - Banana turon - banany smażone w papierze ryżowym. Z sosem karmelowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po typowo filipińskich daniach obiadowych, pora na słodkie, małe co nieco :) Padło na smażone banany w papierze ryżowym, czyli tak zwane turon. Ściślej banana turon lub banana lumpia, gdyż mianem turon i lumpia określa się przekąski smażone właśnie w papierze - ryżowym lub ze zwykłej bądź kukurydzianej mąki. Zwykle podaje się w je w towarzystwie polewy czekoladowej bądź jakiegoś przesłodkiego sosu. U mnie padło na sos karmelowy na bazie mleczka kokosowego.
Banana turon to co prawda przekąska z serii "milion kalorii", ale jak najdzie potrzeba pilnego zasłodzenia - a doskonale wiemy, że przyjdzie ona prędzej czy później ;) - ten deser będzie idealny!!!


Składniki na 10 sztuk
  • 10 płatów papieru ryżowego
  • 2-3 banany
  • 1/3 - 1/2 szklanki cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • olej do smażenia
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać olej na ok. 1,5 cm. W tym czasie przygotować 'turony'. Banany przekroić w połowie, a następnie każdą połówkę przekroić wzdłuż. Każdy plasterek banana obtoczyć w cukrze wymieszanym z cynamonem, a następnie ułożyć na papierze ryżowym (uprzednio namoczonym aby stał się elastyczny), można dodatkowo obsypać go cukrem. Składanie turonów jest podobne do sajgonek - patrz tutaj. Smażymy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu, po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy i pozwalamy, by wchłonął on nadmiar tłuszczu.

Składniki na sos karmelowy
  • mała puszka mleczka kokosowego
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
W garnuszku umieścić mleczko kokosowe i postawić na wolnym ogniu. Kiedy mleczko zacznie wrzeć, dodać cukier, dokładnie wymieszać i dalej gotować na małym ogniu, koniecznie co jakiś czas mieszając, by nie doszło do przypalenia, aż do zgęstnienia sosu - 15-20 minut (bądź trochę dłużej). Należy mieć na uwadze, że podczas studzenia dodatkowo, lekko zgęstnieje. Sos najlepiej serwować jeszcze ciepły. Sos można przygotowywać w czasie smażenia bananów.






Z jakim miejscem na Filipinach kojarzy mi się ten deser? Bezsprzecznie z maleńką wysepką Pamilacan, tuż obok Bohol.
Nigdy nie zapomnę królewskiego śniadania, kiedy to zaserwowano nam naleśniki, omlety i właśnie smażone banany. Dlaczego nie zapomnę? Bo typowe filipińkie śniadanie to raczej ryż i słodka kiełbaska (w glazurze), więc gdy podają takie smakołyki z własnej woli, taki gest trzeba docenić i wychwalać pod niebiosa ;)
Ale ale cudowne jedzenie na Pamilacan to naprawdę nic w porównaniu z pięknem tej wysepki.

Począwszy od cudownej, cichej plaży...
Zdjęcie - Banana turon - banany smażone w papierze ryżowym. Z sosem karmelowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

... przez spokojne...
Zdjęcie - Banana turon - banany smażone w papierze ryżowym. Z sosem karmelowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

... i krystalicznie czyste morze...
Zdjęcie - Banana turon - banany smażone w papierze ryżowym. Z sosem karmelowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

... kończąc na niezapomnianych zachodach słońca. Raj na ziemi!
Zdjęcie - Banana turon - banany smażone w papierze ryżowym. Z sosem karmelowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Aaaa i jeszcze jedno! Jeśli wstanie się odpowiednio wcześnie, można się wybrać polować na delfiny. Oczywiście tylko z aparatem, ale to i tak nie lada wyzwanie, by je uchwycić ;)
Zdjęcie - Banana turon - banany smażone w papierze ryżowym. Z sosem karmelowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami miałam idealną miejscówkę :)



PS I to niby pora deszczowa :D

Kategorie przepisów