Bakłażany z czosnkiem

Bakłażany z czosnkiem
Zdjęcie - Bakłażany z czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 70
  • Czas przygotowania: 40minuty
  • Czas gotowania: 30minuty

Bakłażany z czosnkiem czyli po irańsku Mirza ghasemi. Bardzo popularne danie w kuchni perskiej, która wciąga mnie coraz bardziej.  Chociaż danie  tak egzotyczne , jest jak najbardziej  do wykonania w domu, gdyż wszystkie składniki są łatwo dostępne. Na lekką, letnią kolację jest idealne.

Przepis pochodzi z książki Persiana.

Składniki Instrukcje

Bakłażany umyć, ułożyć w brytfance, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40  min. Po upieczeniu obrać ze skórki.

Na rozgrzaną patelnię wlać olej, dodać czosnek pokrojony w plasterki i usmażyć. Dodać kurkumę , przemieszać, następnie dodać sparzone i obrane ze skórki pomidory. Dusić 20 min, aż będą się rozpadać. Dodać obrane i podzielone na mniejsze kawałki  bakłażany. Można je też rozgnieść widelcem. Na koniec dodać przecier pomidorowy, cukier i sól. Wymieszać i dusić jeszcze ok. 10 min.

Zrobić w bakłażanowej masie dużo dołków. W każdy wlać rozbełtane jajka ale nie mieszać z masą dopóki się nie zetną, Wymieszać wszystko starannie, posypać rozdrobnionymi orzechami i zieleniną i podawać na gorąco. Doskonale pasuje jakiś plaski chlebek np. lawasz lub perski podpłomyk.

Zdjęcie - Bakłażany z czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów