Bakłażan marynowany w chermouli

Bakłażan marynowany w chermouli

Eggplant marinated in Moroccan chermouli.
Zdjęcie - Bakłażan marynowany w chermouli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chermoula to ostra marokańska przyprawa używana do jarzyn. Można ją użyć do marynat lub jako sosu do jarzyn surowych i gotowanych.
Zdjęcie - Bakłażan marynowany w chermouli - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki. 1 bakłażan sól oliwa z oliwek
Chermoula:

1 łyżka kminku

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka ziela ang. mielonego

1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

2 ząbki czosnku rozgniecione

3 łyżki soku z cytryny

4 łyżki oliwy z oliwek

3 łyżki kolendry świeżej, posiekanej

2 łyżki mięty świeżej, posiekanej

Wykonanie:  Bakłażana pokroić w plastry, posolić i odstawić na 30minut. Opłukać i osuszyć. Plastry bakłażana dobrze przepędzlować oliwką i opiec na grillu (patelni grillowej). Osuszyć na papierze kuchennym. Przygotować chermoulę --wymieszać wszystkie jej składniki. Następnie plastry bakłażana wymieszać w chermouli i marynować przez 1 h w lodówce.
Podajemy w temperaturze pokojowej. Wyśmienicie smakują z grzankami lub po prostu na kawałku chleba.

Kategorie przepisów