Bakaliowe ciasto milionera

Bakaliowe ciasto milionera

Kto by nie chciał być milionerem… Złoto, luksusy, podróże, piękne wille, niekończący weekend i wiele innych elementów, o których nawet nie śmiem marzyć. Nie wiem jak Wy, ale ja prawdopodobnie przez pierwszy rok od zaksięgowania tej wielkiej fortuny na koncie nie pomyślałabym o żadnej pracy. Później kto wie, może z nudów… może bardziej dla rozrywki… albo dla utrzymania kondycji… Na pewno już nie w hurtowych ilościach od rana do rana…

Marzenia marzeniami, ale jak na razie musimy zadowolić się zniewalającym w smaku ciastem milionera. Być może karmelowy kajmak, bogactwo smaku, bakalie, które też są symbolem dobrobytu i rozpływająca się w ustach warstwa czekolady sprawią, że poczujemy iż świat leży u naszych stóp… Głęboko w to wierzę i z chęcią sięgnę po kawałek tego cuda, choć kalorii ma też pewnie milion, albo i więcej. A że przez te marzenia i ciasto nabrałam ogromnej ochoty na zostanie milionerką, to chyba jeszcze dzisiaj wyślę los na loterię. Być może uśmiechnie się do mnie szczęście – podobno nowicjuszom częściej się udaje. Wy też wyślijcie, albo chociaż upieczcie sobie to ciasto i zostańcie milionerami!

Zdjęcie - Bakaliowe ciasto milionera - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

(forma 20x25cm)

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 100g zimnego masła
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Wierzchnie warstwy i dodatki:

  • Puszka 500-600ml słodzonego mleka skondensowanego lub gotowego kajmaku
  • 200g mieszanych bakalii (rodzynki, orzechy, pekany, suszone morele, żurawina, nerkowce, migdały itp.)
  • 200g ciemnej czekolady
  • 50g masła
  • 1 łyżka mleka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mleko skondensowane w zamkniętej puszce wstaw do garnka i zalej wodą do połowy wysokości. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 2 godziny, a następnie pozostaw w garnku do całkowitego ostudzenia. Najlepiej zrobić to dzień przed pieczeniem. Jeśli używasz gotowego kajmaku, pomiń ten etap.
  • Z podanych składników zagnieć jednolite ciasto.
  • Rozwałkuj lub wyklej spód blaszki.
  • Ciasto przykryj pergaminem i wysyp suchym ziarnem np. grochem lub fasolą lub użyj kuleczek do obciążania kruchego ciasta. Pominięcie tego etapu spowoduje, że ciasto nadmiernie wyrośnie podczas pieczenia.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz przez 15 minut lub do chwili aż brzegi ciasta zaczną się rumienić.
  • Wyjmij ciasto i ostrożnie zdejmij obciążenie. Nakłuj je gęsto widelcem i wstaw ponownie do piekarnia, aby się dopiekło. Powinno to zająć kolejne 15-20 minut. Upieczone ciasto jest złociste i wypieczone od spodu.
  • Ostudź.
  • Kajmak przełóż do miski i wymieszaj z bakaliami. Jeśli jest zbyt gęsty, lekko podgrzej.
  • Masę wyłóż na spód z ciasta i wygładź szpatułką. Odstaw do lodówki, by całość zastygała.
  • Czekoladę pokrusz, dodaj masło i mleko i podgrzewaj nad kąpielą wodną do połączenia się składników w gładką, jednolitą masę. Polej nią ciasto i odstaw do całkowitego zastygnięcia.
  • Przechowuj w chłodnym miejscu.

Smacznego!

Zdjęcie - Bakaliowe ciasto milionera - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bakaliowe ciasto milionera - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów