Bajgle razowe

Bajgle razowe

Zdjęcie - Bajgle razowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zostałam zaproszona przez ,,lipcową piekarnię,, do wspólnego pieczenia ,,bajgli,, z przepisu Moniki to cudnie pachnące bułeczki niezwykle długo zachowują świeżość to jedna zostawiona i schowana bo resztę znikło w ekspresowym tempie. Moje upieczone w wersji razowej gdyż bardzo rzadko używam mąki pszennej. Polecam

Bajgle w wersji slow:

zaczyn

  • 150 g mąki typu 750 u mnie razowa 
  • 150 ml wody 
  • szczypta drożdży (nie dałam)
  • 2 łyżki zakwasu 

Wszystkie składniki wymieszać w misce i odstawić na ok 8 godzin, następnie dodajemy :

  • 600 g mąki pszennej u mnie żytnia 
  • 350 g wody 
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka soli 
  • 6,5 g suszonych drożdży ( dałam szczyptę)

 ponadto 

  • sezam
  • mak u mnie czarnuszka 

Wszystkie składniki połączyć i wyrobić na jednolite gładkie ciasto. Przełożyć do natłuszczonej miski  i przykryć -zostawić na ok godzinę aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto przerobić i ponownie włożyć do miski, przykryć folią spożywczą  i wstawić do lodówki na minimum 8 godzin. 

Po tym czasie podziel ciasto na siedemnaście kawałków formując z nich kulki zrobić palcem dziurkę w środku i ułożyć na blacie podsypanym mąką - przykryć ściereczką zostawić na ok 40 minut do wyrośnięcia. 

W dużym garnku nastawić wodę tyle aby bajgle nie dotykały dna podczas gotowania. Do wody dodać 2 łyżki miodu , wrzucić wyrośnięte bajgle i gotować z każdej strony po minucie. Wyjąć z garnka łyżką cedzakową i umieścić na ściereczce by pozbawić je wody - posmarować rozbełtanym jajkiem z jednej strony i zanurzać w nasionach sezamu lub czarnuszki albo mieszanki czarnuszki z sezamem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika 200 C piec ok 20-25 minut z termoobiegiem . 

Upieczone bajgle wystudzić na kratce. 

Smacznego 

Zdjęcie - Bajgle razowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bajgle razowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bajgle razowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów