Bagietki pełnoziarniste

Bagietki pełnoziarniste
Zdjęcie - Bagietki pełnoziarniste - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis prościutki, bezproblemowy w przygotowaniu.
Bagietki, mimo że na mące pełnoziarnistej, pięknie wyrastają.
Miąższ sprężysty, napowietrzony mnóstwem dziur, zaś skórka lekko chrupiąca.
Polecam!


Zdjęcie - Bagietki pełnoziarniste - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (na 3-4 bagietki)
przepis cytowany za Doctor z Healthy Cooking
  • 600 g pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 1 torebka suchych drożdży
  • 500 ml letniej wody
  • 1,5 łyżki soli
  • szczypta imbiru
  • 1 łyżka stołowa wody

Do miski z letnią wodą dodajemy drożdżę, mąkę i sól. Zagniatamy je na gładką masę.Odstawiamy ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce aż wyraźnie urośnie.Ponownie zagniatamy i dodajemy szczyptę imbiru. Z ciasta formujemy bagietki i odstawiamy je ponownie do wyrośnięcia.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 200 st. C przez około 30 minut.
***piekłam je w foremkach do bagietek dołączonych do maszyny do wypieku chleba. Jedną bagietkę upiekłam po prostu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ale niestety lekko się "rozlazła" (pierwsze zdjęcie, bagietka na górze)

Zdjęcie - Bagietki pełnoziarniste - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów