Bagietka z groszkiem na zakwasie

Bagietka z groszkiem na zakwasie

Zdjęcie - Bagietka z groszkiem na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Uwielbiam chrupiące domowe bagietki, swój ulubiony przepis znalazłam już jakiś czas temu i lubię piec je szczególnie na zaczynie drożdżowym poolish. Czasem jednak mam ochotę poeksperymentować z zakwasem i upiec bardziej treściwą w smaku bagietkę.

Tak było tym razem, ale dodatkowo zainspirował mnie kolor zielony na straganie. Pojawił się już groszek cukrowy, dlatego postanowiłam obrane ziarenka groszku dodać do ciasta chlebowego.

Wyszła z tego bagietka z zielonymi kropkami

Zdjęcie - Bagietka z groszkiem na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bagietka z groszkiem na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bagietka z groszkiem na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bagietka z groszkiem na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bagietka z groszkiem na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. Czas pieczenia: 25 min. Całkowity czas: 4 godz. 25 min. Porcje: 1 Składniki

  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 100 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 300 ml letniej wody
  • 60 g obranego groszku cukrowego
  • łyżka oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli
Instrukcja
  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, oliwę, obrany groszek i sól.
  2. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto kilka minut ręką lub mikserem, aż będzie elastyczne. Przykrywamy je ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 3 godziny.
  3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypany mąką blat, formujemy podłużną bagietkę. Przekładamy ją na blachę wyłożoną pergaminem, po obu bokach umieszczamy rulony ze ściereczki, aby bagietka nie rozrosła się na boki. Przykrywamy z wierzchu ściereczką i zostawiamy na godzinę.
  4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 240 stopni. Na dnie piekarnika ustawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą.
  5. Bagietkę nacinamy według fantazji (lub pomijamy ten etap) i wkładamy od piekarnika. Pieczemy 10 minut, następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i temperaturę 200 stopni. Pieczemy jeszcze 10-15 minut, aż bagietka będzie rumiana.
  6. Upieczoną bagietkę wyciągamy z piekarnika, studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą Pajdą z ziołami ogrodowymi.

Kategorie przepisów