Bagietka twarogowo- szczypiorkowa na zakwasie

Bagietka twarogowo- szczypiorkowa na zakwasie

Zdjęcie - Bagietka twarogowo- szczypiorkowa na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na bagietkę trzeba mieć sposób. Przekonałam się o tym dość boleśnie, gdy musiałam powtórzyć bagietkę kminkową, bo rozlała się na boki zamiast rosnąć do góry. Słyszałam oczywiście o wielu sposobach na wyrastanie bagietek, łącznie z formami do tego rodzaju chleba, ale zignorowałam ostrzeżenia.

Nauczona na błędzie zabrałam się za bagietkę twarogowo-szczypiorkową zamieniając moją kuchnię w laboratorium powstawania bagietek. Efekty możecie podziwiać na zdjęciu poniżej. Dwie bagietki oddzieliłam i zablokowałam z dwóch stron zrolowanymi szmatkami, umacniając konstrukcję metalowymi łyżkami, aby szmatki nie przeturlały się w drugą stronę.

Efekt? Bagietka w idealnym bagietkowym kształcie.

Do ciasta dodałam twarożek i szczypiorek co tylko pośrednio wpłynęło na smak, bardziej na to, że miąższ jest bardzo delikatny. Bardzo polecam :)

Zdjęcie - Bagietka twarogowo- szczypiorkowa na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bagietka twarogowo- szczypiorkowa na zakwasie #ratingval# z #reviews# ocen Drukuj Author: Śliwka Prep time: 5 hours Cook time: 25 mins Total time: 5 hours 25 mins Serves: 2 Ingredients
  • 80 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży instant
  • 160 g + 250 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g mąki żytniej typ 720
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 g półtłustego twardego twarogu
  • pęczek świeżego młodego szczypiorku (poszatkowany)
  • 200 ml ciepłej wody
Instructions
  1. Wszystkie składniki (poza dodatkowymi 250 g mąki) połącz ze sobą w misce i pomieszaj drewnianą łyżką.
  2. Przykryj miskę materiałową szmatką i odłóż w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 3 godziny.
  3. Po upływie tego czasu dosyp dodatkową część mąki z zagniataj aż uzyskasz jednolitą, odchodzącą od ręki konsystencję.
  4. Podziel ciasto na dwie części i z każdej uformuj długi rulon. Ułóż na obsypanej mąką, materiałowej szmatce. Boki szmatki zroluj do środka, tak aby stworzyły „przegródkę” na bagietkę (zdjęcie powyżej).
  5. Całość przykryj jeszcze jedną szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
  6. Przed końcem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  7. Delikatnie zsuń bagietkę na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wsadź do piekarnika.
  8. Piecz przez ok 25 minut aż zbrązowieje.

Zdjęcie - Bagietka twarogowo- szczypiorkowa na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bagietka twarogowo- szczypiorkowa na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów