Bagietka orzechowa

Bagietka orzechowa

Zdjęcie - Bagietka orzechowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Staram się co do zasady dobrze odżywiać. Pieczywo uwielbiam na śniadanie, a na noc wolę zjeść coś lżejszego. Czasami jednak dopada mnie nieodparta chęć zjedzenia kromki lub dwóch. Szczególnie, że to właśnie wieczorami wypiekam świeże bochenki, bagietki czy bułeczki. Nigdy nie wytrzymuję do pełnego do ostudzenia. Kroję jeszcze ciepłą bagietkę i celebruję moją pyszną kromkę.

Właśnie takie jest domowe pieczywo. Każda kromka jest godna celebracji.

Bagietki nie dopiekam, aby miała brązową skórkę. Wyczuwam moment, gdy jest upieczona i szybko wyjmuję. Dzięki temu jest tak miękka, że aż rozpływa się w ustach. Dzisiaj dodałam orzechy, ale nie ograniczajcie się jeśli chodzi o dodatki.

Bagietka orzechowa Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godz. 15 min. Czas pieczenia: 12 min. Całkowity czas: 2 godz. 27 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 25 g posiekanych orzechów włoskich
  • 150 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz wody.
  2. Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto aż osiągnie jednolitą konsystencję.
  3. Wstaw ciasto do miski i odstaw na ok. 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
  4. Wyjmij ciasto z miski i uformuj rulon o takiej długości jakiej chciałbyś/chciałabyś mieć bagietkę.
  5. Ułóż taką bagietkę na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Możesz przyblokować ją zwiniętymi szmatkami z dwóch boków, aby nie rosła wszerz, ja jednak chciałam, aby była nieco grubsza.
  6. Odstaw bagietkę w ciepłe miejsce jeszcze na ok 45 minut.
  7. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  8. Wstaw bagietkę i piecz ok. 12 minut. Jest gotowa, gdy po włożeniu w nią drewnianego patyczka nie przyklei się do niego ciasto. Nie spiekaj zbyt mocno, przy dłuższym pieczeniu traci miękkość.
  9. Ostudź nieco. Najlepsza jest zaraz po upieczeniu.

3.1.09

Kategorie przepisów