Bagietka dyniowo-imbirowa

Bagietka dyniowo-imbirowa
Zdjęcie - Bagietka dyniowo-imbirowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bagietka dyniowo-imbirowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Choć nie jestem maniaczką dyni, uważam ją za niekwestionowany symbol jesieni. Kiedy stragany uginają się pod wielkimi i malutkimi dyniami, wiadomo że coś się skończyło. Ale to przecież nie powód do smutku! Ten koniec oznacza również początek... nowego jesiennego sezonu.

Tak jak wspomniałam, dynia nie jest moim ulubionym warzywem. Jesienią jednak lubię pokroić ją w kostkę i dodać na przykład do risotto. Lub zrobić z niej puree i dodać je do chleba. Bo nie dość, że dodaje bochenkowi naturalnej słodyczy, to jeszcze dzięki niej uzyskamy piękny, pomarańczowy kolor.

Zdjęcie - Bagietka dyniowo-imbirowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z tego przepisu stworzycie dwie, piękne, pomarańczowe bagietki. Dodatek imbiru to jeden z moich ulubionych dodatków do chleba. Sprawia, że daleko mu (lub im, bagietkom) do przeciętności.

Bagietka dyniowo-imbirowa Autor: Sliwka Czas przygotowania: 1 godz 30 min Czas pieczenia: 20 min Calkowity czas: 1 godz 50 min Porcje: 2 Składniki
  • 300 g mąki
  • 2 soli
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 cm imbiru
  • 100 g puree dyniowego*
  • 100 ml ciepłej wody
Instrukcja
  1. Przygotuj puree dyniowe i ostudź.
  2. W misce połącz ze sobą mąkę, drożdże i sól.
  3. Zetrzyj do środka obrany ze skórki imbir i dodaj puree dyniowe.
  4. Zacznij zagniatać ciasto rękami. Powoli dolewaj wodę, cały czas zagniatając aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję. Od tego momentu zagniataj ciasto jeszcze przez kilka minut.
  5. Ciasto podziel na dwie równe części. Z każdej uformuj równy rulon. Ułóż rulony na nieprzywierającej (lub wyłożonej papierem do pieczenia) blasze, oddzielając je szmatkami jak na zdjęciu.
  6. Przykryj bagietki jeszcze jedną szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
  7. Przed upływem tego czasu rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  8. Wyjmij szmatki z pomiędzy bagietek i piecz ok. 20 minut aż lekko zbrązowieją.
  9. Chleb posmaruj Smakowitą de Luxe
  10. *Puree dyniowe uzyskasz przez ugotowanie dyni w niewielkiej ilości wody. Jak zmięknie, zmiksuj ją blenderem.

Kategorie przepisów