Babka zaparzana

Babka zaparzana
Zdjęcie - Babka zaparzana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 50
  • Czas przygotowania: 10minuty
  • Czas gotowania: 40minuty

Wielbicielom babek wielkanocnych polecam wersję zaparzaną. Do ubitych jajek  dodaje się rozpuszczone, gorące masło dzięki temu powstaje niezywkle puszysta masa o wspaniałym maślanym aromacie, dodatkowo wzbogacona smakiem prawdziwej wanilii. Po upieczeniu babka smakuje tak pysznie, że znika prawie tak błyskawicznie jak powstaje.

Składniki Instrukcje

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Przesiać obie mąki i proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać rozpuszczone gorące masło i krótko zmiksować do połączenia składników, dodać ziarenka wanilii. Formę na babkę, najlepiej z kominem, wysmarować masłem i wysypać kaszą manną. Przelać ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 35-40 min. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Smacznego:)

Zdjęcie - Babka zaparzana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów