Babka z serkiem kremowym

Babka z serkiem kremowym

Nie raz pisałam już Wam, że uwielbiam wszystkie wypieki z dodatkiem jakiegoś nabiału- czy to twarożek, czy maślanka. Takie ciasta są wilgotne i naprawdę długo utrzymują świeżość. Taka tez jest babka, którą dziś dla Was przygotowałam- idealnie wilgotna, upieczona z naturalnym serkiem kremowym (takim w prostokątnym pudełeczku, jak Philadelphia) w środku.

Zdjęcie - Babka z serkiem kremowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do ciasta dodać możecie otartą skórę z pomarańczy, cytryny, albo  moją ulubiona wanilię.

Zdjęcie - Babka z serkiem kremowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji upieczecie babkę w foremce (z kominkiem) o średnicy ok. 25 cm.

Zdjęcie - Babka z serkiem kremowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • masło - 60 g + do wysmarowania foremki
  • cukier - 3/4 szklanki
  • jajko - 2 szt
  • serek kremowy - 125 g (1 opakowanie)
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • sól - duża szczypta
  • naturalna esencja waniliowa - 1/4 łyżeczki
Przygotowanie:

Miękkie masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dodaj serek, zmiksuj.

Ciągle ubijając, wbijaj po jednym jajku. Dodaj esencję waniliową i sól.

Do masy dodaj suche składniki: mąkę oraz proszek do pieczenia, krótko zmiksuj.

Gotowe ciasto przełóż do foremki wysmarowanej masłem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 45 minut. Ostudź, oprósz cukrem pudrem.

Kategorie przepisów