Babka z herbatą earl grey

Babka z herbatą earl grey
Zdjęcie - Babka z herbatą earl grey - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka z herbatą earl grey - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka z herbatą earl grey - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 2 saszetki herbaty earl grey, rozprute i wysypane
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 3 jaja
  • 200 g cukru
  • 60 ml maślanki
  • 250 g czerwonych porzeczek (mogą być mrożone)
  • 300 g mąki
  • szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki wody
Przygotowanie Herbatę zalewamy 300 ml wrzącej wody i studzimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misce ucieramy margarynę z cukrem, dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Dodajemy zimną herbatę (razem z fusami), a następnie mąkę z proszkiem, cały czas mieszając. Na koniec dodajemy maślankę i mieszamy do połączenia składników. Wrzucamy porzeczki i delikatnie mieszamy tak, żeby nie zniszczyć owoców.


Foremkę (27 cm na 9 cm) smarujemy margaryną i obsypujemy mąką. Ciasto wylewamy do foremki i pieczemy w 180°C do suchego patyczka (około 1 godz.).


Gdy ciasto się piecze, przygotowujemy lukier: rozprowadzamy cukier puder w 2 łyżkach wody. Gotowe ciasto polewamy lukrem i dekorujemy porzeczkami.



Przepis pochodzi z nakrachymspodzie.blogspot.com

Kategorie przepisów