Babka waniliowo - kakaowa

Babka waniliowo - kakaowa


Zdjęcie - Babka waniliowo - kakaowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzień dobry :-) Już piąteczek i propozycja ciasta na weekend :-) Dzisiaj babka waniliowo - kakaowa. Taka prosta, na szybko, ale bardzo smaczna. Podobną, tylko z dodatkiem kawy (babka cafe latte) robiłam kiedyś, tym razem syn chciał waniliowo - kakaową, więc była taka. Udanego piątku Wam życzę :-)

Keksówka: 12x30 cm

Składniki:

  • 250 g masła
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 4 jajka L
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej


1. Masło w temperaturze pokojowej ubijamy z cukrem na puszystą masę, jasną masę. Mąkę przesiewamy przez sitko ze solą. Do masy dodajemy w dwóch partiach na przemiennie przesianą mąkę i mleko.
2. Ciasto dzielimy na dwie w miarę równe części. Do jednej, jasnej dodajemy esencję waniliową, do drugiej kakao i miksujemy do połączenia się składników (ja najpierw zmiksowałam część jasną, a potem ciemną).
3 Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i niedbale wykładamy najpierw ciasto jasne, potem ciemnie i jasne.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 60 minut. Czy upieczone sprawdzamy patyczkiem :-) Po wystudzeniu możemy posypać babkę cukrem pudrem lub zrobić polewę czekoladową :-) Smacznego :-)

Zdjęcie - Babka waniliowo - kakaowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babka waniliowo - kakaowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babka waniliowo - kakaowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babka waniliowo - kakaowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babka waniliowo - kakaowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów