Babka szampańska

Babka szampańska

Jeżeli nie wiecie co zrobić z szampanem który wam pozostał po jakiejś uroczystości, to polecam tą babkę. Lekko wilgotna o strukturze dość zwartej, specyficzna w smaku z dodatkiem czekolady powoduje, że nie można przejść obok niej obojętnie. Przepis pochodzi z moich wyciętych przepisów z gazet. Polecam, naprawdę warto ją upiec.
Zdjęcie - Babka szampańska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na dużą keksówkę lub mniejszą tortownicę. ( ja piekłam i krótszej niż keksówka blaszce ale za to nieco szerszej).
2, 5 szklanki mąki tortowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 jajka, 200 g cukru, kilka kropel esencji waniliowej, ¾ szklanki oliwy, ¾ szklanki jasnego szampana Zdjęcie - Babka szampańska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Sposób wykonania: Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, dodać do niej utarte żółtka, oliwę, szampan, esencję waniliową i wszystko dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie razem z ciastem.
Blachę wysmarować tłuszczem i posypać lekko bułką tartą. Ciasto przełożyć do przygotowanej blachy, Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło.
Upieczone ciasto wystudzić i polać polewą czekoladową.
Składniki na polewę czekoladą: 1 tabliczka czekolady.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać babkę. Smacznego :-)

Kategorie przepisów