Babka poznańska

Babka poznańska

Babka poznańska

ale trochę inaczej

1,5 szklanki (300 g) mąki ziemniaczanej

1/2 szklanki (100 g) mąki pszennej

1 kostka masła (250 g) - stopionego i przestudzonego

4 jajka

1,5 szklanki cukru - 300 g

4 łyżeczki proszku do pieczenia

w oryginalnym przepisie jest jeszcze sok z 1/2 cytryny i skórka z owej połówki ale ja zamiast cytryny i soku dałam 4 łyżeczki wody różanej

Mąkę przesiać, dosypać cukier i proszek do pieczenia, dodać jajka i wodę różaną - wszystko razem utrzeć - najlepiej w mikserze. Do masy dodać stopionego masła i rozetrzeć wszystko dokładnie na gładką masę, którą następnie należy przelać do wysmarowanej masłem formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec ok. 40 minut. Ciasto będzie gotowe, jeśli wbity w nie drewniany patyczek pozostanie suchy.

Ciasto jest banalnie proste w robieniu i bardzo smaczne, ale suche! Najlepsze jest "dzień po" z masłem, dżemem i do herbaty albo kawy. Świetne śniadanie.

Kategorie przepisów