Babka pomarańczowa z jogurtem i polewą

Babka pomarańczowa z jogurtem i polewą

Zdjęcie - Babka pomarańczowa z jogurtem i polewą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Babka pomarańczowa z jogurtem i polewą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Babka pomarańczowa – lekka i świeża !

Babka inspirowana włoskim ciastem jogurtowym z dodatkiem pomarańczy. Pięknie wyrosła a w środku wyszła wilgotna i puszysta. Dodatek pomarańczy nie tylko podbił smak i nadał świeżości ale także nadał wspaniałego zapachu ! Osobiście uwielbiam dodatki cytrusów do wypieków ? 

Do dekoracji ciasta użyłam roztopionej białej czekolady, maku oraz świeżej otartej skórki z pomarańczy.

Bo czym byłyby Święta Wielkanocne bez babki ? 

Jak smakuje babka pomarańczowa ? Przekonajcie się sami ! 

Zdjęcie - Babka pomarańczowa z jogurtem i polewą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Babka pomarańczowa z jogurtem i polewą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki :

1 i 1/2 szkl. mąki pszennej

1/2 szkl. oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

1/2 szkl. jogurtu Greckiego

3 jajka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

2/3 szkl. ksylitolu + 2 łyżki 

sok z połowy pomarańczy

Sposób wykonania:

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z ksylitolem.

W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Do ubitej piany dodajemy 2 łyżki ksylitolu i miksujemy.

Do utartych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, jogurt, olej, ekstrakt waniliowy, sok z pomarańczy i pół łyżeczki soli. Miksujemy na gładko. Masę delikatnie mieszamy z pianą z białek (mieszamy krótko aby masa nie straciła „puszystości”).

Przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy ok. 35 min w temperaturze 180 st.C bez termoobiegu. Sprawdzamy za pomocą wykałaczki czy ciasto się upiekło. Wyjmujemy z piekarniki i pozostawiamy do wystudzenia.

Gotową babkę można polać roztopioną czekoladą lub lukrem i udekorować według upodobania.

Udanych wypieków !

Kategorie przepisów