Babka pomarańczowa

Babka pomarańczowa
Zdjęcie - Babka pomarańczowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka pomarańczowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka pomarańczowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 3 szklanki mąki
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 2 szklanki cukru pudru
  • ¾ szklanki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • ¾ szklanki jogurtu naturalnego
  • ½ łyżeczki soli
  • skórka starta z 3 pomarańczy
  • świeżo wyciśnięty sok z 3 pomarańczy
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie Pomarańcze dokładnie umyć i sparzyć. Zetrzeć skórkę (tylko część pomarańczową), wycisnąć sok. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.


Jajka oddzielić. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę. Do białek dodać sól i ubić sztywną pianę.


Do utartych żółtek dodawać na przemian mąkę z proszkiem oraz płynne składniki: olej, jogurt i sok z pomarańczy. Na koniec dodać startą skórkę oraz ubitą pianę i wymieszać dużą łyżką robiąc delikatne, ale zamaszyste ruchy, aby do ciasta wtłoczyć jak najwięcej powietrza.


Wlać ciasto do przygotowanej formy i piec w temperaturze 180°C ok. 45-50 minut – patyczek powinien być suchy.


Babkę lekko przestudzić w formie, delikatnie przełożyć na talerz lub paterę.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


Porada:

Formę należy dokładnie posmarować margaryną i obsypać tartą bułką. Bardzo wygodne będzie użycie formy silikonowej – w tym przypadku nie trzeba jej niczym smarować, a wyjęcie upieczonej baby jest niezwykle wygodne.



Przepis pochodzi z cafebabilon.blogspot.com

Kategorie przepisów