Babka marmurkowa

Babka marmurkowa

Dwukolorowa babka o smaku wanilii i czekolady, to pyszna propozycja wypieków na Wielkanoc. Babka marmurkowa jest jedną z prostszych babek do wykonania.

Jedyną trudnością jest połączenie masy białej z ciemną tak aby powstał ładny wzorek marmurku.

Efektowny wygląd i pyszny smak babki zachęca do jej wykonania.

Zdjęcie - Babka marmurkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1  szklanka mąki tortowej /160 g/
  • 1  szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 4 jaja
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu rumowego
  • 200 g roztopionego masła

oraz:

  • 40 g gorzkiej czekolady
  • 30 g białej czekolady
  • jajeczka cukrowe

Zdjęcie - Babka marmurkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babka marmurkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę.
  2. Mąkę tortową, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sól i kakao wymieszać następnie przesiać i dodać w małych porcjach do masy jajecznej.
  3. Masło roztopić i gorące wlewać cienkim strumieniem do utartej masy, ciągle miksując.
  4. Masę podzielić na połowę do oddzielnych naczyń.
  5. Do jednej dodać ekstrakt waniliowy, do drugiej przesiane kakao i ekstrakt rumowy.
  6. Poszczególne masy wymieszać do połączenia się składników.
  7. Formę do babki wysmarować tłuszczem i posypać mąką, nadmiar usunąć.
  8. Masy wlewać na przemian do formy co najmniej po 4-6 razy.
  9. Piec w 170 st.C przez 45-50 minut lub do suchego patyczka.
  10. Udekorować roztopioną czekoladą białą i ciemną oraz cukrowymi jajeczkami.

Smacznego ?

Zdjęcie - Babka marmurkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów