Babka marchewkowa

Babka marchewkowa

Jeśli szukacie przepisu na nietypową babkę wielkanocną, to może zrobicie właśnie tą - marchewkową. Wilgotna, aromatyczna, o cudownym kolorze. Zaskoczcie rodzinę i znajomych podając taki, zdrowszy niż tradycyjne, wypiek.

Zdjęcie - Babka marchewkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 200 g masła
  • 4 jaja
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki tartej, odsączonej marchwi ( ja wykorzystałam marchew po wyciskaniu soku )



Wykonanie:
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Masło utrzeć, dodając po jednym jajku i 2-3 łyżki cukru pudru.
do utartego masła dodać cukier waniliowy oraz tarą marchew - wymieszać. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia - połączyć dokładnie składniki.

Formę do babki posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Do formy przełożyć ciasto.
Piec w 180 stopniach C przez 40 minut.

Upieczoną babkę wyjąć z formy, pozostawić do ostygnięcia.

Babkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Zdjęcie - Babka marchewkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego !

Kategorie przepisów