Babka limonkowa

Babka limonkowa
Zdjęcie - Babka limonkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka limonkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka limonkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka limonkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4 g)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (4½g)
  • szczypta soli
  • 250 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 200 g cukru
  • 4 jajka (240 g)
  • 1 szklanka śmietany 18 % (200 g)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (10 g)
  • 4 limonki (320 g)
Przygotowanie Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.


Miękką margarynę ubić mikserem, dodać cukier i ubijać do momentu, aż masa będzie jednolita i puszysta. Wbijać po jednym jajku, za każdym razem bardzo dobrze ubijając. Dodać śmietanę, sok wyciśnięty z limonek, skórkę startą z 3 limonek i wanilię, dalej ubijać, ale tylko do momentu połączenia składników. Dodawać przesianą mąkę – stopniowo, na 3 razy. Krótko wymieszać.


Formę wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Do przygotowanej formy wyłożyć ciasto.


Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180ºC przez około 1 godzinę, aż do suchego patyczka. Upieczoną babkę polukrować, najlepiej limonkowym lukrem (cukier puder + sok z limonki). Na sam koniec, gdy lukier jeszcze nie zastygnie, zetrzeć skórkę z limonki.



Przepis pochodzi z atinabc.blox.pl

Kategorie przepisów