Babka kakaowa w polewie czekoladowej

Babka kakaowa w polewie czekoladowej


Dzisiejsze zakupy poprawiły mi nieco humor, wróciłam do domu zmęczona, ale było to przyjemne zmęczenie ;-)
Postanowiłam upiec coś na szybko i jak zwykle okazała się nie zawodna jak zawsze, moja ulubiona książka H.Lipińskiej i A Woźniakowskiego „Ciasta słodkie i wytrawne” Tym razem wybór padł na babkę kakaową w polewie czekoladowej. Wspaniałe puszyste, lekko wilgotna ciasto, dokładnie takie jak lubię.
Zdjęcie - Babka kakaowa w polewie czekoladowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
  • 210 g mąki pszennej
  • 110 g mąki ziemniaczanej
  • 170 g cukru
  • 4 jajka
  • 210 g masła lub margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki mleka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Kilka kropel olejku cytrynowego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Polewa czekoladowa:
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 30 g margaryny
Zdjęcie - Babka kakaowa w polewie czekoladowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Sposób wykonania:Margarynę utrzeć z cukrem. Pod koniec ucierania dodać stopniowo po jednym jajku, mąkę pszenną i ziemniaczaną, mleko, kakao, proszek do pieczenia, olejek cytrynowy, cukier waniliowy i wszystko bardzo dokładnie wymieszać.
Tortownicę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do przygotowanej formy.Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C.Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło, jeżeli będzie suchy to można je wyjąć z piekarnika.Przygotować polewę:Czekoladę rozpuścić, dodać margarynę i wymieszać.Polać jeszcze ciepłą polewą wystudzoną babkę.Smacznego :-)

Kategorie przepisów