Babka jogurtowo-kokosowa

Babka jogurtowo-kokosowa

 

Zdjęcie - Babka jogurtowo-kokosowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
W kalendarzu już prawie wiosna, a za oknem zima. Jak okiem sięgnąć wszędzie biało. Jeśli tak dalej pójdzie to z wielkanocną święconką pojedziemy na sankach. Dobija mnie ta wieczna zima. Do tego dziś marznę. W domu zimno od samego rana z powodu jakiejś awarii. Postanowiłam dogrzać mieszkanie i opiekłam babkę. Chciałam poczuć zbliżające się Święta. Niestety teraz muszę myć miski, miseczki, foremkę, a w kranie zimna woda. Byle do wiosny.
Zdjęcie - Babka jogurtowo-kokosowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babka jogurtowo-kokosowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Babka jogurtowo-kokosowa
składniki

  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • 300 g mąki
  • 120 g wiórków kokosowych
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 200 ml oliwy
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao - opcjonalnie

Do dekoracji

  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła


wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy do nich mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wiórki, jogurt i oliwę Ubijamy jeszcze przez chwilę. Możemy podzielić ciasto na dwie części i do jednej dodać kakao. Dokładnie mieszamy. Ciastem napełniamy wysmarowaną masłem foremkę do babki. W przypadku gdy ciasto jest dwukolorowe należny je przemieszać delikatnie łyżką. Babkę pieczemy w temperaturze 180°C przez około 40 minut. Po wystudzeniu wyciągamy babkę z foremki. Dekorujemy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej wraz z masłem. Pozostawiamy do zastygnięcia czekolady.
Zdjęcie - Babka jogurtowo-kokosowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów