Babka grejpfrutowa

Babka grejpfrutowa

Zdjęcie - Babka grejpfrutowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Puszysta babka grejpfrutowa, podana z dużą ilością sosu karmelowego hm pasują do siebie idealnie. W dodatku jest bardzo prosta do zrobienia i szybko też znika z talerza :-) pozostają tylko okruchy... Polecam

  •  2 grejpfruty
  • '4 duże jajka 
  • 100 ml oleju 
  • 200 ml wyciśniętego soku z czerwonego grejpfruta(1 sztuka)
  • 100 ml maślanki 
  • 2,5 szklanki mąki krupczatki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 szklanka cukru do białek 
  • 1/2 szklanki cukru do żółtek 

Grejpfrut sparzyć ,wytrzeć -  zetrzeć skórkę do miski dodać żółtka i cukier - utrzeć na puszek, wycisnąć sok oraz wlać maślankę, olej połączyć składniki. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia - odstawić. Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Do masy jajecznej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem - zmiksować na końcu wymieszać delikatnie z ubitym białkiem i przelać do formy z kominem wcześniej wysmarowanej tłuszczem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 50 minut do tzw suchego patyczka, wystudzić w uchylonym piekarniku. 

sos karmelowy 

  • 1/2 szklanki mleka 
  • 1 mała puszka ugotowanego karmelu 

Do garnuszka wlać mleko i przełożyć karmel wymieszać i gotować chwilę na małym ogniu ciągle mieszając - zdjąć z gazu i wystudzić - przed podaniem polać sosem karmelowym. 

Smacznego

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Babka grejpfrutowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babka grejpfrutowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babka grejpfrutowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów