Babka Dynia

Babka Dynia

DĄB I DYNIA

Kiedy czas przyzwoity do dojźrzenia nastał,
Pytała dynia dęba, jak też długo wzrastał?
„Sto lat”. „Jam w sto dni zeszła taką, jak mnie widzisz”
Rzekła dynia. Dąb na to: „Próżno ze mnie szydzisz;
Pięknaś, prawda, na pozór, na pozór też słyniesz:
Jakeś prędko urosła, tak też prędko zginiesz”.Ignacy Krasicki

Tak więc to już koniec sezonu dyniowego i przepysznych deserów. Na zakończenie przysmaków dyniowych przygotowałam wyjątkową piękną babkę dyniową, aby podkreślić nie tylko jej znakomity smak, ale także wyjątkową urodę wspaniałej dyni.

Babka z puree dyniowego w korzennych smakach z pomarańczowym lukrem.

Zdjęcie - Babka Dynia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babka Dynia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 280 g miękkiego masła
  • 200 g drobnego cukru
  • 4 jaja /oddzielnie żółtka i białka/
  • 200 g puree z dyni
  • 380 g mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszki do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1 łyżeczka zmielonego imbiru
  • 2/3 szklanki mleka w temp. pokojowej

oraz:

  • 320 g masy marcepanowej
  • kilka kropli pomarańczowego barwnika
  • 1/2 łyżki białka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • listki świeżej mięty

Zdjęcie - Babka Dynia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babka Dynia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Masło utrzeć następnie dodać cukier i ucierać do otrzymania jasnej puszystej masy.
  2. Zółtka oddzielić od białek i dodać po jednym żółtku oraz puree z dyni, wymieszać.
  3. Mąki z proszkiem, solą i przyprawami wymieszać, przesiać i wsypać porcjami do masy na przemian z mlekiem ciągle mieszając.
  4. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie połączyć.
  5. Ciasto przełożyć do  dwóch form dyniowych w równych częściach, wysmarowanej tłuszczem i obsypaną mąką – nadmiar usunąć.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 175 st. C przez 1 godzinę lub do suchego patyczka.
  7. Babki wystudzić  i przełożyć masą marcepanową zabarwioną na pomarańczowo.
  8. Białko utrzeć z cukrem pudrem, sokiem z cytryny i pomarańczowym barwnikiem.
  9. Polewą polać wierzch babki.
  10. Udekorować listami świeżej mięty.

Smacznego ?

Uwaga !

Babkę upiekłam w specjalnej formie składającej się z dwóch form dyniowych Williams-sonoma, ale można upiec w zwyczajnej formie babkowej dużej.

Zdjęcie - Babka Dynia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babka Dynia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów