Babka cytrynowa z " Limoncello"

Babka cytrynowa z " Limoncello"

Babeczka idealna na powitanie wiosny,jednak bez wzgledu na czas i pogode,na pewno poprawi humor kazdemu-kolory potrafia zdzialac cuda.

Przepis zawiera likier cytrynowy "Limoncello" ktory nadaje ciastu bardziej wyrazisty ,cytrynowy smak,poza tym babka jest dardzo wilgotna a jednoczesnie delikatna i lekka.

Zapraszam!

Zdjęcie - Babka cytrynowa z " Limoncello" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babka cytrynowa z " Limoncello" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babka cytrynowa z " Limoncello" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Babka cytrynowa z "Limoncello"

Skladniki

.5 jajek ( u mnie duze )

.1 i 1/2 szklanki maki

.1 szklanka cukru

.1 duzy kisiel cytrynowy ( bez cukru )

.1 kostka margaryny

.3 lyzeczki proszku do pieczenia

.sok z polowy cytryny

.skorka otarta z calej cytryny

.5 lyzek "Limoncello "

 

Wykonanie

Do misy miksera wkladamy pokrojona ,miekka margaryne,dodajemy cukier i miksujemy,powoli dodajemy po jednym jajku ( kazde miksujemy kilka minut ),naprzemian wlewajac porcje soku z cytryny.

Make przesiewamy z kislem i proszkiem do pieczenia,ciagle miksujac dodajemy make ,potem skorke z cytryny i na koniec likier " Limoncello ".

Mase przelewamy do formy wysmarowanej dokladnie masle i wysypanej bulka tarta.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st.C przez 45 min.

Wystudzona babke,posypujemy cukrem pudrem i podajemy.

Smacznego!

Kategorie przepisów