Babeczki żurawinowe z białą czekoladą

Babeczki żurawinowe z białą czekoladą

Delikatne, słodkie babeczki z suszoną żurawiną polane białą czekoladą z drobinkami pistacji, nie tylko zachwycają smakiem, ale także wprawiają w nastrój zimowo- swiąteczny.

Zdjęcie - Babeczki żurawinowe z białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 50 g drobnego cukru
  • 125 ml skondensowanego słodkiego mleka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 3 jaja
  • szczypta soli
  • 200 g białej czekolady
  • 225 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g pistacji
  • 150 g suszonej żurawiny

Zdjęcie - Babeczki żurawinowe z białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Masło ubić na puszystą masę, dodać cukier i ubijać dalej do rozpuszczenia się cukru.
  2. Dodać mleko i wanilię następnie po jednym jajku oraz rozpuszczoną w kąpieli wodnej 100 g białej czekolady.
  3. Do masy przesiać mąkę z proszkiem i solą oraz suszoną żurawinę uprzednio namoczoną we wrzącej wodzie i dokładnie odsączoną.
  4. Wszystkie składniki połączyć za pomocą szpatułki.
  5. Formę do babeczek posmarować tłuszczem, wysypać mąką i nakładać ciasto do 2/3 wysokości foremek.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C, przez 30 minut lub do suchego patyczka.
  7. Zimne polać rozpuszczoną białą czekoladą i posypać drobnymi kawałkami orzechów pistacjowych.

Smacznego ?

na podstawie przepisu: delicious. com au

Zdjęcie - Babeczki żurawinowe z białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów