Babeczki Zieloni Marsjanie- na Halloween

Babeczki Zieloni Marsjanie- na Halloween

Zdjęcie - Babeczki Zieloni Marsjanie- na Halloween - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zaczyna się. Zza każdego rogu wyłania się czarownica, a wampiry śmiało wychodzą ze swoich norek:) Tak, to Halloween. Cały czas wydaje mi się, że to jednak impreza dla dzieci i po prostu okazja do przebieranek. Dlatego dziś coś dla dzieci właśnie- zielone (słodkie, choć szpinakowe) babeczki niczym drużyna ufoludków prosto z Marsa.

Zdjęcie - Babeczki Zieloni Marsjanie- na Halloween - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zrobienie tych zielonych babeczek na Halloween to prościzna. Wyróżnia je w zasadzie tylko kolor (zielony dzięki dodatkowi świeżych listków szpinaku) i oczy- wycięłam z kartonu małe kółeczka, na każdym narysowałam pisakiem  czarną źrenicę, a następnie przykleiłam je dwustronną taśmą do krótkich wykałaczek. Trochę lukru z odrobiną zielonego barwnika na wierzch plus uśmiech z czekoladowej posypki :)

I Marsjanie gotowi!

Zdjęcie - Babeczki Zieloni Marsjanie- na Halloween - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji przygotujecie pełną blaszkę, ok. 12 halloweenowych muffinek.

Zdjęcie - Babeczki Zieloni Marsjanie- na Halloween - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • szpinak - 3 duże garści (1/2 klasycznego opakowania z marketu), młode listki
  • jajko - 3 szt
  • olej - 2/3 szklanki
  • sok z cytryny - 2 łyżeczki
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 2 i 1/2 łyżeczki
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
  • cukier - 1 i 1/2 szklanki
  • lukier - cukier puder+ sok z cytryny+ barwnik zielony (opcjonalnie)
Przygotowanie:

Liście szpinaku zmiksuj z jajkami, powinieneś otrzymać ok. 500/600 ml mieszanki (najwygodniej zrobić to w misie miksera o ostrzu „S”).

Dolej olej, esencję waniliową i sok z cytryny. Wymieszaj.

Dodaj cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sól, dokładnie połącz.

Ciasto przełóż do foremek na muffinki wyłożone papierowymi (zielonymi) papilotkami. Piecz ok. 20 minut w temp. 200 oC.

Przed podaniem ostudź.  Wierzch ozdobić możesz lukrem (swój zabarwiłam odrobiną zielonego barwnika).

Instrukacja wykonania oczy w opisie przepisu, obok zdjęć :)

Kategorie przepisów