Babeczki z wiśniami i lukrem malinowym

Babeczki z wiśniami i lukrem malinowym

Zdjęcie - Babeczki z wiśniami i lukrem malinowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bardzo lubię piec wszelkiego rodzaju babeczki i muffinki, bo to szybka robota, a że i porcje małe, to naprawdę prędko można wyciągać je z piekarnika i od razu wręcz podawać do kawy.

Zdjęcie - Babeczki z wiśniami i lukrem malinowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Te babeczki lubię także dlatego, że należą do mojej ulubionej kategorii “bez miksera”, czyli składniki potrzebne do ich przygotowania wystarczy tylko wymieszać w misce i już, można brać się za pieczenie.

Zdjęcie - Babeczki z wiśniami i lukrem malinowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Malinowy lukier, jakim ozdobiłam babeczki na pewno dodaje im charakteru. Jest słodko-kwaskowaty i bardzo prosty w przygotowaniu. Kilka świeżych (lub rozmrożonych) malin wystarczy wymieszać z cukrem pudrem aż do uzyskania kremowej konsystencji. Jeśli macie ochotę przygotować lukier w bardziej eleganckiej wersji, proponuję owoce, przed dodaniem do nich cukru pudru, przetrzeć przez sitko. Dzięki temu zabiegowi pięknie czerwony lukier będzie miał idealnie gładką konsystencję.

Zdjęcie - Babeczki z wiśniami i lukrem malinowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych w przepisie proporcji upieczecie 12 klasycznych babeczek (zwykle foremki do muffinek mają taką właśnie wielkość).

Zdjęcie - Babeczki z wiśniami i lukrem malinowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dodatek wiśni jest oczywiWIŚNIE ;0 opcjonalny. Możecie przygotować babeczki z dodatkiem innych owoców, na przykład borówek czy malin, lub piec jej w wersji “czystej” bez żadnego nadzienia.

Składniki:
  • masło - 100g, rozpuszczone i przestudzone
  • cukier - 150 g
  • jajko - 3 szt
  • jogurt grecki - 120 g (lub kwaśna śmietana)
  • mąka pszenna - 160 g
  • proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki
  • maliny - ok. 6 szt, świeże lub rozmrożone
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • do smaku - skórka otarta z 1 cytryny lub 1/2 łyżeczki naturalnej esencji waniliowej
  • wiśnie - po 3-4 szt na każdą babeczkę, bez pestek
  • lukier:
  • cukier puder - ok. 4-6 łyżek
Przygotowanie:

Masło rozpuść, przestudź.

W misce połącz jajka z jogurtem, cukrem i masłem. Możesz dodać skórkę otartą z cytryny lub 1/2 łyżeczki naturalnej esencji waniliowej.

Do drugiej miski dodaj produkty sypkie: mąkę, proszek do pieczenia, sól. Wlej “mokre” składniki i połącz.

Surowe ciasto nakładaj do foremek na muffinki wyłożone papierowymi papilotkami do ok. 3/4 ich wysokości (jeśli nie dodajesz owoców, napełnij foremki prawie po sam brzeg). Do każdej foremki dodaj 3-4 wiśnie bez pestek.

Foremkę z babeczkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 oC. piecz ok. 20 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni.

Gotowe babeczki ostudź.

Przygotuj lukier: maliny dokładnie rozgnieć (dodatkowo możesz przetrzeć je przez sitko- patrz uwagi w treści posta obok) i wymieszaj z cukrem pudrem, aby uzyskać dość gęsty lukier, bez grudek.

Lukrem ozdób wierzch każdej babeczki.

***

Po więcej przepisów na babeczki zapraszam do działku Muffinki & Babeczki na blog, TUTAJ LINK.

Kategorie przepisów