Babeczki z czereśniami

Babeczki z czereśniami

Zdjęcie - Babeczki z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Skoro już kupiłam uroczą foremkę na mini- babeczki, a za oknami szaleje sezon na czereśnie… nie mogłam się oprzeć i upiekłam muffinki w wersji „xs”. Miękkie i wilgotne, pachnące wanilią.

Zdjęcie - Babeczki z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Możecie użyć oczywiście także większych, klasycznych foremek, a do środka babeczek włożyć inne owoce (truskawki, jagody czy wiśnie).

Zdjęcie - Babeczki z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Babeczki z czereśniami

Agata, 10 lipca 2013

Zdjęcie - Babeczki z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Cukier ubij z jajkami na puszystą, białą masę. Dodaj mąkę, sól i ekstrakt waniliowy, dokładnie wymieszaj.

Na koniec wlej olej, połącz wszystkie składniki.

Ciasto wstaw do lodówki na minimum 30 minut.

Wysmarowane tłuszczem i obsypane odrobiną mąki foremki napełniaj ciastem do 2/3 wysokości, na środku każdej ułóż czereśnię. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz ok. 15 minut, aż babeczki lekko się zarumienią (jeśli używasz większych foremek, piecz odpowiednio dłużej).

Kategorie przepisów