Babeczki z cukinii

Babeczki z cukinii

Zdjęcie - Babeczki z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 1 duża cukinia lub 2 mniejsze
  • 100 g mąki
  • 1 jajko
  • 100 g sera bałkańskiego
  • papryka czerwona, żółta, zielona
  • 1 łyżka oleju Kujawski z pestek dyni tłoczonego na zimno
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Cukinię umyć i zetrzeć na tarce. Następnie odsączyć na sitku i odcisnąć sok. Dodać jajko, mąkę, trochę soli i pieprzu do smaku i dokładnie wymieszać.

 

Ciastem wypełnić papilotki w ten sposób, aby ciasto wypełniało spód i brzegi foremek, a środek pozostał pusty. Piec w blaszce do muffinek w temperaturze ok. 200 stopni przez 20-25 min. w zależności od grubości warstwy ciasta.

 

Warzywa umyć i pokroić w kostkę. Ser pokruszyć. Kolorowymi paprykami i serem wypełnić babeczki, polać olejem z pestek dyni i oprószyć solą i pieprzem. Całość można udekorować koperkiem. 

Kategorie przepisów